Alle stranden van Dubai

Dubai kent in totaal een dozijn aan publieke stranden. Op deze pagina geven we een compleet overzicht van noord naar zuid van de stranden van Dubai.

Al Mamzar Beach Park

Onder toeristen is het Al Mamzar Beach Park minder bekend dan onder locals. Gelegen op een klein schiereiland grenzend aan het emiraat Sharjah ligt dit strandpark waar in totaal vijf stranden te vinden zijn. Dit is het enige publieke strand van Dubai ten noorden van de Dubai Creek. Wie wil die kan hier barbecueën, anders zijn er een paar horecagelegenheden die voor een natje en een droogje zorgen. Toegang is tegen betaling, net als parkeren.

Jumeirah Public Beach & La Mer

Een van de oudste en meest populaire openbare stranden van Dubai heeft een complete metamorfose ondergaan. Het Jumeirah Public Beach is daardoor opnieuw een van de hotspots van Dubai geworden. Projectontwikkelaar Meraas heeft het concept van The Beach toegepast op dit noordelijker gelegen geweldige zandstrand. Er is een open winkelcentrum aangelegd onder de naam ‘La Mer’. Het accent ligt hier vooral op ‘leisure shopping’ en horeca. Er zijn allerlei leuke horecazaken geopend waar je kunt lunchen, dineren of lekker snacken. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor koele ijsjes of verfrissende drankjes. De aanwezige toiletten, kleedruimtes en douches zorgen ervoor dat je hier tegenwoordig alles kunt vinden wat je nodig hebt voor een heerlijk dagje naar het strand.

De oorspronkelijke naam van dit strand was ‘Dubai Beach’ of ‘Dubai Open Beach’. Dit strand is langer en breder dan de openbare stranden die zuidelijker liggen. Vooral in het weekend is het een populaire hangout wat de nodige drukte met zich mee kan brengen.

Helemaal nieuw aangelegd is het Laguna Waterpark. Hier kun je genieten van slides en waterglijbanen. De entree tot dit waterpark is goedkoper dan bij concurrenten Aquaventure en Wild Wadi. Daar staat wel tegenover dat dit park kleiner is en minder attracties telt. Je zult je er waarschijnlijk niet minder om vermaken als je hier bent.

Mercato Beach

Aan Jumeirah Beach Road ligt de zijstraat 13a Street die je naar de baai leidt waaraan Mercato Beach ligt. Dit kleine en vrij rustige strand is vernoemd naar het nabijgelegen winkelcentrum Mercato Mall. De belangrijkste elementen voor een stranddag zijn aanwezig: een aangenaam zandstrand en een aangename zee. Voor een hapje of drankje kun je naar de Mercato Mall wandelen. Vergeet dan niet om je enigszins bedekt te kleden. Je kunt niet met je badkleding naar binnen wandelen.

4x4 Beach

Het 4×4 Beach is niet zo bekend in Dubai. Dit strand is vooral populair om met voornamelijk vierwielaangedreven auto’s op het strand te genieten. Het is een van de beste uitzichtpunten die je met de auto kunt bereiken. Het 4×4 strand ligt aan de hoek van Al Attar Road en Jumeirah Beach Road

Sunset Beach

Aan het in 2011 geopende winkelcentrum Sunset Mall in de wijk Jumeirah 3 ligt het aangename zandstrand Sunset Beach. Het is vernoemd naar het bijbehorende winkelcentrum, dat op zijn beurt de naam weer gekregen heeft op basis van de ligging. Want vanaf deze plek kun je aan het einde van de dag prima genieten van de fraaie zonsondergang boven de Perzische Golf.

Kitesurfing Beach

Het sportiefste strand van Dubai is Free-Fun Beach dat ook bekend staat als Kitesurfing Beach. Dit relatief kleine strand is bij weinig toeristen bekend. Van alle stranden in Dubai zijn de omstandigheden hier het meest geschikt om te kitesurfen of andere watersporten te doen waarbij wind nodig is. Wie de zon wil ontwijken die kan terecht onder enkele permanente parasols.

Umm Suqeim Park Beach

Vlak voordat je Burj Al Arab en Madinat Jumeirah bereikt kun je 325rd inslaan naar één van de meest gebruikte locaties om het luxueuze Burj Al Arab Hotel te fotograferen. Het strand behorende bij de wijk Umm Suqeim (2) ligt ten noordoosten van het hotel, waardoor je rond zonsondergang een prachtig fotomoment hebt waarbij je zowel het Burj al Arab hotel als de ondergaande zon vast kunt leggen op één foto. Parkeren is gratis maar wel vrij beperkt, waardoor het op drukke dagen lastig kan zijn een parkeerplek te vinden

Palace Beach

Palace Beach is een top strand met prachtig uitzicht op Burj Al Arab, gelegen nabij de oosterse paleizen tussen Madinat Jumeirah en The Walk. Je kunt met de auto bijna tot aan de kustlijn rijden, waarna er een breed strand je welkom heet. Hier zijn geen voorzieningen zoals douches, toiletten, cafetaria’s of omkleedruimtes. Dat maakt de strandpret er absoluut niet minder om. Neem een koelbox mee met je eigen drankjes en snacks, waardoor je lekker kunt genieten van zon, zee en strand zonder dat je weg moet om even iets te gaan halen.

JBR Beach

Het meest populaire strand van Dubai staat onder verschillende namen bekend. De meest gebruikte naam is nog steeds JBR Beach. Met JBR wordt Jumeirah Beach Residences bedoeld. Dit zijn de enorme wolkenkrabbers die achter de kustlijn opdoemen. Vooral de enorme lijn met zandkleurige torens maakt indruk als je hier bent. Soms wordt ook de naam Jumeirah Beach gebruikt, maar dat werkt verwarrend omdat deze naam op verschillende manieren toegepast wordt voor de stranden langs de kust in Dubai. Tegenwoordig wordt de benaming ‘The Beach’ ook steeds meer gebruikt. Deze simpele alles uitleggende naam is hoe het strandgebied inclusief horeca, winkels en voorzieningen tegenwoordig genoemd wordt.

Volgens ons is JBR Beach één van de beste plekken in Dubai om naar het strand te gaan. Dit strand ligt ter hoogte van The Walk bij Dubai Marina. Dit zowel bij toeristen als onder locals populaire strand ligt gunstig ten opzichte van redelijk wat toeristenhotels in Dubai. Parkeren kon vroeger gratis. Tegenwoordig ben je aangewezen op de parkeergarage van The Beach. Dit is tegen betaling. Daar staat wel tegenover dat er veel meer parkeercapaciteit is dan vroeger, toen je hier gratis direct aan het strand kon parkeren.

JBR Beach is dankzij alles eromheen ’s avonds na zonsondergang net zo leuk als overdag. Het zonnebaden maakt plaats voor flaneren. De ijsjes en koele drankjes zijn ook tijdens de warme avonduren zeer welkom. Als je dit strandgebied vergelijkt met stranden elders op de wereld dan zul je ervaren dat dit een unieke plek is.